Táplálkozásom alappillérei 3.rész
Az előző 2 részben meséltem az életem kezdeti szakaszáról, a mintákról, amelyket, útközben megragadtam. Meséltem anyává válásomról. Ebben a részben a táplálkozásom tudatosabbá válásáról lesz szó.
Az előző részeket itt találod
https://egyensulyjoga-joga-oroshaza.webnode.hu/l/taplalkozasom-alappillerei-1-resz/
https://egyensulyjoga-joga-oroshaza.webnode.hu/l/taplalkozasom-alappillerei-2-resz/
Ezzel szinte egyidőben lettem jóga oktató. A jóga nyugatra terjedésével több alkalmazott irányzat is alakult. Így jutottam el 2018-ban a női jóga oktatói képzésre is, ahol igen bőven tanultuk az ajurvédról. Elkezdtem jobban belemélyülni. Tanulmányoztam a dósákat- testtípusok. Újra és újra olvastam, értelmeztem az összefüggéseket az 5 őselem, a 3 dósa, a gúnák között. Egyre jobban megértettem. Bár még sokszor most is úgy érzem, hogy nem értem. Mindenesetre kezdtem látni az összefüggéseket. Megcsináltuk a gyerekeknek és a férjemnek is a dósa tesztet. Nem egyszerű összehozni úgy az étkezéseket, hogy mindhárom testtípus itt van. A fűszerek sokat segítenek.
A közbenső időszakban persze több könyv is rám talált. Pl. Dr. Michael Greger: Hogy ne halj meg című könyve. Ez a TÉNÉ, azaz a teljes értékű növényi étrendről szól. Sok elméleti anyag, az egyes táplálékok és az egyes betegségek közötti összefüggésekről és azok rendbe tételéről. Konkrét receptekkel is találkozunk benne. A TÉNÉ tulajdonképpen nagyon hasonlít a makrobiotikához vagy akár az ajurvédához is. Nem használ semmilyen olajat, növényit sem, magokkal helyettesíti azt. Szintén a legegyszerűbb elkészítési eljárások híve, így marad tápláló és egészséges egy alapanyag. Napi tucatban gondolkodik. A táblázatot lentebb találod.
Ellenőrizheted is a napi bevitelt egy kiváló alkalmazással. Itt tudod letölteni: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.nutritionfacts.dailydozen&hl=hu
Amit hiányolok belőle, hogy nem tesz különbséget sem nemek, sem betegségek, sem munkavégzés, sem semmilyen szempont alapján. Mindenkit egy kalap alá vesz. Ennek ellenére gyakran alkalmazom az alapelveket. A táblázatot kifüggesztettem a konyhába, hogy mindig szem előtt legyen. Ami nagyon szimpatikus, hogy elindult egy kezdeményezés Longevity Project néven, ahol az orvoskat is képzik erre a szemléletre és munkahelyeknek, lakosságnak tartanak rendszeresen táplálkozási, életvezetési előadásokat.
Innen már csak szinte egyetlen lépcsőfok, ahol most vagyok. A természetgyógyász képzés. Sok helyen megerősítést kaptam. Jó pár mintát pedig el kell engednem. Szerencsére ezek apró változtatások. A lényeg, hogy a folymat beindult. Itt hallottam Anthony Williams és Furmann nevét. Egyből vettem is pár könyvet tőlük. Szintén növényi eredetű étrendet ajánlanak, rengeteg zöldség, sok gyümölcs, kevés hüvelyes és gabona szinte alig. Azok is a glutén mentes fajtákból. Az ok pedig abban keresendő, hogy melyek azok a tápanyagaink, amelyek a legjobban támogatják a szervezetünk normál, egészségmegtartó működését. Nem generálnak gyulladásokat a szervezetben. Így kerül ki ebből a javaslatból, a tej, a tojás, a húsfélék, és a glutén is.
Zárszóként akkor legyenek konkrét adatok is.
Továbbra sem mérek, nagyjából adagolom. A recepteknél ezeket majd külön jelzem. Az intuícióm sosem csap be. Arra igyekszem hallgatni. Amikor átgondolom a heti menüt, az első, hogy az étel szivárvány színű legyen. Akkor biztosan jó lesz, benne lesz minden, amire szükségünk van. Ugyanakkor pl. kánikulában figyelek arra, hogy sok zöld, sárga, barna legyen, piros szinte semmi. természetesn savanyítás, hűtő fűszerek.A zöldségek nyersek vagy minimális hőhatás érje őket, sok folyadék. Szóval kicsit mérsékeljük a tüzet a tápanyagainkkal. Hűvösebb időben lehet párolt zöldség, leves, némi fűtő fűszerrel. Meleg folyadékok.
Elképezelem a tányéron levő ételeket, kb.
30-40 % legyen a gabona
30-40 % legyen a főtt, párolt zöldség
20 % legyen a fehérje: hüvelyesek, lencsék, babok, csicseri, borsó, tofu
20 % lehet a nyers vagy fermentált saláta.
Gyakran eszem a nyers salátát étkezés előtt, hogy az emésztőenzimek termelődése meginduljon. A főétel már egy enzimekben dús tápcsatornába kerül.
Ez lehet minden ételre érvényes, tehát a levesre, a főételre, a reggelire, a vacsorára. Nézheted napi viszonylatban is. Legyél rugalmas.
Ami nekem nagyon bejön, amiről már írtam is, a gyümölcsöt reggelire. Nyáron fenséges egy tál frissen szedett őszibarackkal kezdeni a napot, kint a napfényes teraszon. Azért a kásák is jól jönnek nyáron is. Én szeretem az édeset, sose használok cukrot. Az aszalványok, a gyümölcs és a gabona természetes édessége, némi fahéjjal, pirított magokkal számomra elég. Tudom, van aki sósat szere reggelire. Neki szeretettel ajánlom az egészben főzött gabonákat, rizs, köles, zab. Ezeket remekül lehet dúsítani bármilyen zöldséggel, friss salátával tálalva.
A vacsora pedig legjobb, ha déli maradék. Kapháknak az sem gond, ha2x esznek egy nap. A vacsora nálunk is elég hektikus. vagy maradék, vagy valamilyen zödségkrém friss uborkával, paprikával stb. felturbózva. Sőt az utóbbi hónapokban -inkább években a vacsoráim 60-70 %-a vajas mézes kenyér. Ne kérdez miért. Egyszerűen csak jön az érzés, most ezt kell ennem. Akkor ezt eszem.
A tanulás sosem ér véget. Hamarosan fitoterapeuta leszek, a következő képzés pedig az Életmódtanácsadó és Terapeuta.
Novembertől személyes tanácsadásra is lehetőség lesz.
Köszönöm megtisztelő figyelmedet, ebben a cikksorozatban. Ha tetszett oszd meg az ismerőseid körében is.
Iratkozz fel hírlevelekre, kérd a napi receptes füzetet üzenetben. Ne légy türelmetlen, lehet 1-2 nap, mire megérkezik, nem automazitált a rendszerem.
Anikó
Cím:
Lugas utca 7 sz., 5900 Orosháza
Telefonszám:
+36-30-4495672
E-mail:
eletemajoga@gmail.com
Kövess engem:
https://www.facebook.com/danianieletmod