Püszkeszósz céklás fasírttal, tepsis krumplival, fokhagymával
Az ebéd 2 főre készült, tej, tojás, gluténmentesen. Természetesen hozzáadott cukor és más édesítő nélkül. Jelenleg friss gyümölcsből készítettem. Bátran használj hozzá fagyasztottat, ha éppen az van. Nyáron igyekszem mindig, mindenből frisset használni. A testünk akkor tudja a legjobban hasznosítani a tápanyagokat, ha idényjellegű, saját területünkön honos, zöldségeket, gyümölcsöket és gabonákat eszünk.
Püszkeszósz
0,5 kg püszke (büszke, egres- ki hogy ismeri)
fahéj, vanília, 1 karika bio citrom héja nélkül
1 dl zabtejszín vagy mandula, kókusz tejszín
1 kis ek. kukorica liszt
1 kis ek. barna rizsliszt
víz
pici só
A megtiszított püszkét kevés, forrásban levő vízbe teszem. Csak épphogy ellepje. Hozzáadom a fűszereket. Újra forrástól számítva pár percig, lassú hőmérsékleten főzön. Közben elkészítem a habarást. Mixerben 1,5-2 dl vízbe teszem a liszteket, használhatsz más liszteket is, amit enged az érzékenységed vagy az ízlésed és jól sűrít. Összerázom és ráborítom a gyümölcsre. Mostmár tényleg csak egy forrás. Tüzet elkapcsolom alatta, hozzáteszem a tejszínt és kész is.
Céklás, sárgarépás fasírt
4 zsenge cékla, lehet lila vagy narancs színű is
1 nagy vagy 2 kisebb sárgarépa
8 ek. nagyszemű zabpehely
4 ek. hajdinaliszt
4 ek csicseriborsó liszt
2 ek darált lenmag
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, darált kömény, darált koriander, petrezselyemzöld, tárkony, majoranna
A céklát és sárgarépát zöldségdarálón apróra darálom. Hozzákeverem a zabpelyhet, a liszteket, a fűszereket. Legalább 30 percet állni hagyom. Vizes kézzel, sütőpapírra kis golyókat formázok vagy lapos korongokat, hogy hamburgerbe is tehessem. 200 fokra percig előmelegített sütőben legalább 30 percig sütöm. Ha nagyon pirul, 180 fokra veszem.
Gyakran készítek lassú préssel zöldségleveket. A sűrű rostok kiváló felhasználási lehetősége ez a fasírt.
Bármilyen zöldség főzelékkel, párolt zöldséggel, friss salátával jól kombinálható.
A tepsis krumlihoz tetszés szerinti mennyiséget csak egyszerűen összevágom. Tepsire halmozom, sózom, borsozom, pici őrölt kömény, időnként kevés piros paprikával is megszórom. Oliva olajjal nagyon sporolósan meglocsolom, összekeverem. A fokhagymát csak egyszerűen vízszintesen félbe vágom. A krumpli közé teszem. Só, bors, őrölt kömény és pici oliva olajjal megcsurgatom. 200 fokon legalább 30 percig sütöm.
A sütési idők sütőtől függően változhatnak.
Jó étvágyat!
Tetszett a recept?
Oszd meg az ismerőseid között és iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a legfrissebb bejegyzésekről.
Üzenetben rendeld meg most 1500 ft-ért, a 29 oldalas 7 napra szóló regggeli-ebéd- vacsora ötleteket tartalmazó "Intuitív recepgyűjteményt"!