
Nyugtató fűszeres keksz
Ezt a receptet a Női jógaterapeuta képzésen tanultam, amikor a várandósság témakörét dolgoztuk fel. Házi feladatnak kaptuk, hogy a receptek közül készítsünk el néhányat. Éppen egy Apás Szülésfelkészítő tanfolyamot tartottam hétvégén. Így nagyon aktuális volt az elkészítése.
A recept 2 változatban lesz. Az egyik az eredeti, a másik az én változatom. Legyél te is kreatív, annak megfelelően, mi van otthon.
Hildegard von Bingen nyugtató sütije kismamáknak, eredeti recept:
250 gr búzadara
750 gr tönkölyliszt
500 gr vaj
300 gr nádcukor
4 tojás
1 csomag borkő
45 gr őrölt szerecsendió
45 gr fahéj
10 gr őrölt szegfűszeg
Ahogy én készítettem:
125 gr királybúza rétesliszt
375 gr zabpehelyliszt
150 gr nádcukor - legközelebb datolyapasztát teszek bele
1 csomag sütőpor
fél szerecsendió frissen reszelve
10 gr Ceyloni fahéj - csakis ezt a fajtát használd!
2 tk őrölt szegfűszeg
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
A lisztet morzsold el a vajjal, majd keverd össze a többi hozzávalóval. Én tojás helyett kevés vizet tettem hozzá, de akár tehetsz bele egy kis vegán joghurtot is. Nyújtsd ki kb. 3-4 mm vastagra és szaggass kis korongokat belőle. Előmelegetített sütőben süsd 180 fokon 10-15 percig. Nekem 20 perc kellett légkeverésen. Figyeld, az a biztos. Fém dobozban úgy látom időtlen időkig elállna. Bátran eheti bárki, nem kizárólagosan kismamáknak készül. Arra figyelj, hogy naponta maximum 5 db-ot ehetsz belőle.
Legközelebb GM lisztekkel is elkészítem. Remélem az is hasonló kelendő lesz, mint ez.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept, az oldal, kérlek oszd megbátran.
Ha kérdésed van keress bizalommal!
Iratkozz fel a hírlevekre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb bejegyzésekről!