Nyugtató fűszeres keksz

2022.10.18

Ezt a receptet a Női jógaterapeuta képzésen tanultam, amikor a várandósság témakörét dolgoztuk fel. Házi feladatnak kaptuk, hogy a receptek közül készítsünk el néhányat. Éppen egy Apás Szülésfelkészítő tanfolyamot tartottam hétvégén. Így nagyon aktuális volt az elkészítése.

A recept 2 változatban lesz. Az egyik az eredeti, a másik az én változatom. Legyél te is kreatív, annak megfelelően, mi van otthon. 

Hildegard von Bingen nyugtató sütije kismamáknak, eredeti recept:

250 gr búzadara

750 gr tönkölyliszt

500 gr vaj

300 gr nádcukor

4 tojás

1 csomag borkő

45 gr őrölt szerecsendió

45 gr fahéj

10 gr őrölt szegfűszeg

Ahogy én készítettem:

125 gr királybúza rétesliszt

375 gr zabpehelyliszt

150 gr nádcukor - legközelebb datolyapasztát teszek bele

1 csomag sütőpor

fél szerecsendió frissen reszelve

10 gr Ceyloni fahéj - csakis ezt a fajtát használd!

2 tk őrölt szegfűszeg

1 ek. mézeskalács fűszerkeverék

A lisztet morzsold el a vajjal, majd keverd össze a többi hozzávalóval. Én tojás helyett kevés vizet tettem hozzá, de akár tehetsz bele egy kis vegán joghurtot is. Nyújtsd ki kb. 3-4 mm vastagra és szaggass kis korongokat belőle. Előmelegetített sütőben süsd 180 fokon 10-15 percig. Nekem 20 perc kellett légkeverésen. Figyeld, az a biztos. Fém dobozban úgy látom időtlen időkig elállna. Bátran eheti bárki, nem kizárólagosan kismamáknak készül. Arra figyelj, hogy naponta maximum 5 db-ot ehetsz belőle.

Legközelebb GM lisztekkel is elkészítem. Remélem az is hasonló kelendő lesz, mint ez.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, az oldal, kérlek oszd megbátran.

Ha kérdésed van keress bizalommal!

Iratkozz fel a hírlevekre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb bejegyzésekről! 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el