Mit főzzek hétvégén?

2020.11.06

Minden nap nagy gond a főzés. Gyakorló háziasszonyként gyakran így élem meg. Pedig a legtöbb étel annyira egyszerűen és gyorsan elkészíthető, hogy nem is gondolnánk. Nálunk általában 2 féle étel készül. Leves mindig van. Akármilyen egyszerű, de lennie kell. Másodiknak rizs, krumpli és zöldség, zöldség hátán. Egy egyszerű menü receptjét osztom most meg veled, kedves olvasóm. Hétvégén gyakran kizökkenek a napi ritmusból, így később indul a napom. Ilyenkor egy jó turmix, vagy préselt zöldséglé megmentő lehet.

Reggeli 

A minap készítettem 2 almából, negyed nagyon zsenge sütnivaló tökből és egy jó marék frissen szedett sóskából lassú préssel egy kis vitaminbombát. Egy előző bejegyzésben írtam is már erről. Bátran variáld a zöldségeket. Alapelv, egyszerre 2-max 3 fajta zöldség legyen. Nálam az alma az alap mindenhez. Így őszi-téli időszakban mehet bele valami kis "tűz"fokozó fűszer: őrölt gyömbér, akár friss is, pici bors.

Holnap unokás napom lesz. Reggel korán kelek, gyorsan elintézem a főzést, aztán megyek a lányomékhoz. Megbeszéltük, hogy Kopit elhozom. Kimegyünk Gyopárosra, biztosan szép az erdő. Gyűjtünk faleveleket, meg tobozokat. Ilyenkor mindig eszembe jut, amikor az én gyerekeim voltak kicsik. Nagyon jók ezek az emlékek. 

Ebéd- cserépben főtt szárazbab leves, palacsinta, mákos kifli - minimum 6 főre és maradjon vasárnapra is. Budapesten leszek vasárnap képzésen, úgy kell kaját készítenem, hogy maradjon feltétlenül. 

Van egy nagy cserépedényedényem. Imádok benne főzni. Mindent belerakok és megy be a sütőbe. 3 óra múlva kiveszem a kész kaját. Nem fő szét, és minden íz tökéletes. A hétvégén egy ilyen étel készítésére készülök. Van némi szárazbabom, azt mindjárt beáztatom. A babnak legalább 8 óra áztatás kell, hogy meginduljanak benne az erjedési folyamatok, így könnyebben emészthető. A recept kedvéért néhány hozzávalót megmérek, amit nem szoktam. Csak úgy szemre mennyiséget használok általában.

Bableves: 45 dkg szárazbab (itt termett a kertben), 60 dkg sárgarépa, 15 petrezselyemgyökér, kb 30 dkg zellergumó, 60 dkg krumpli, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél, só, bors, 1 tk pirospaprika, pici erős, ha szereted, olíva olaj, 3 tojás, kb 5-6 kanál rozsliszt a galuskához, víz. A zöldségeket nagyobb darabokra vágom, mindent belerakok a cserépbe, felöntöm vízzel, hogy jól ellepje és beteszem a sütőbe, a legalsó sínre. 200 fokra kapcsolom és csinálom a többi dolgom.

Palacsinta: annyi kanál liszt, ahány palacsintát szeretnél (én itt is felesben szoktam, 100-as sima királybúzaliszt és 120-as megmentő királybúzaliszt), személyenként 1 tojás (sajnos tojás nélkül nem tudok palacsintát sütni, pedig már próbálkoztam), csipet só, 1/2 tk szódabikarbóna, fele gabonatej, fele víz, olaj. Keverőtálban habverővel jó alaposan dolgozd ki simára. A folyadékot fokozatosan adagold hozzá és legvégül 2-3 ek-nyi olajat is dolgoztasd bele. Töltheted túróval- ehhez a túrót keverd ki habosra 1-2 tojással, tegyél hozzá 1 vaníliás cukrot, reszelt citrom héjat. Tegyél a palacsintákba  atúrós töltelékből, kend le bőven a tetejét tejföllel, barna cukorral csak úgy éppen szórd meg a tetejét és ha a leves készen van, tedd be  a sütőbe. Töltheted diós, lekvárosnak, kakaósnak is. 

 Mákos kifli- ezt csak délután fogom elkészíteni majd, így éppen jó lesz uzsonnára. 20 dkg 100-as királybúzaliszt, 20 dkg 120-as megmentő királybúzaliszt, 2 dkg élesztő, 2,5 dl rizstej, 10 gr só, 30 gr barna cukor, 3 dkg lágy vaj, kb 20 dkg mák és a daráláshoz barna cukor. ( Én kávédarálóban szoktam darálni a mákot, 2 kanál mák, 1 kanál barna cukor), rizstejszín, 1 bio citrom reszelt héja, fele leve. Az élesztőt kevés langyos tejben futtasd fel, közben mérd ki a lisztet, tedd hozzá a többi hozzávalót. Én kenyérsütőben dagasztottam. Ha kézzel dagasztod, először morzsold szét a vajat és utána tedd hozzá a többit. Végül dolgozd bele a felfutott élesztőt. Hagyd pihenni kb. 30 percet. Közben készítsd el a mákot, daráld meg. A mák csak frissen darálva finom, nagyon könnyen avasodik a darált mák, még  a hűtőben is. Keverj hozzá kevés zabtejszínt, hogy krémes legyen, tedd hozzá a reszelt citrom héjat és a levet. Amikor legalább 2x-re kelt a tészta, borítsd ki a tálból, óvatosan gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. fél cm vastagra. Éles késsel vágd el hosszában kb 10 cm-es távolságokban. Nagyjából egyenlőek legyenek. Aztán ferdén keresztben is vágd el a csíkokat, hogy háromszögeket kapj.  halmozz rájuk a mákos krémből teáskanállal, aztán a szélesebb végénél kezdve tekerd fel, ne túl szorosra. Sütőpapírral bélelt tepsire pakold. Itt is hagyd őket pihenni. Amikor látod, hogy szépen emelkednek, kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 180 fokon.  Én nem szoktam magasabb hőfokra a kelt tésztákat, mert az lenyomja. A kiflik tetejét lekenheted 1 tojással, vagy egy kis zabtejszínnel is. Kb . 20 percig süsd, ez sütőtől is függ. Amikor szépen pirosodni kezd a tészta, akkor kész. 

Készítek még egy adag barna rizses gyümölcsös kását is. Az jó lesz vasárnap reggelire és én is tudok vinni belőle magamnak az útra.


Ha szeretnél még több receptet, kérd az ingyenes Intuitív Recept gyűjteményemet !

 Írj az eletemajoga@gmail.com címre, tárgy: receptgyűjtemény


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el