Cékla-sütőtök, rizzsel, csicserisajttal

2022.02.16


Elkészítési idő: kb 30 perc

Gyorsan kellett ma kitatálnom, mit is fogunk ma ebédelni. Szerettem volna, ha magas tápértékű ételt tehetnék az asztalra.  Levesünk volt még, csak egyszerűen répa, fehérrépa, zeller, zöldborsó enyhén sós vízben megfőzve, kevés cérnametélttel. Ráadásul abból gazdálkodom, ami itthon van. Így lett ez a mai ebéd, cékla, sütőtők, hagyma, oliva bogyó. Egyszerű ízek, mégis fenséges ebéd. Mindkét zöldség igen bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, karotionidokban.  Magas a rosttartalmuk, a glikémiás index is tökéletes. Bátran ehetünk belőle bűntetlenül bármennyit.  

Aztán addig keresgéltem, amíg döntöttem. Van itthon cékla, sütőtök, hagyma, leveles saláta. Tegnap pedig elkészítettem életem első csicserisajtját. Még fejlesztek rajta, hogy sajtosabb állagot kapjak.  

Hozzávalók 2 főre:

1 közepes cékla

4 vékony szelet sütőtök

1 lilahagyma

1 ,5 dl rizs 

2 ek olivabogyó

só, bors, gyömbér, olivaolaj

A salátához: 1 fej saláta, pici só, 1 ek almaecet, kevés só.

A rizzsel kezdtem. Alaposan átmostam. Mostanában gyakran beáztatom előző este, ez most elmaradt. Kevés olivaolajat hevítettem egy vastag aljú edényben. Rádobtam a rizst és gyakran megkavarva pergős, rózsaszínre sütöttem. Ekkor hozzáöntöttem 2x mennyiségű vizet, kevés sót, ízlés szerint, és pár karika gyömbérgyökeret. Lefedtem és amikor kezdett újra forrni, 2-re visszvettem a hőfokot. Nekem villany főzőlapom van. Nagyon szeretem, jól tudom szabályozni a hőfokot. Amikor alacsony hőfokon főzök, sokkal több tápanyag marad az ételben.  Néha belenézek és amikor már alig van folyadék alatta, elzárom teljesen a hőfokot. A saját gőzében isteni puhára párolódik. Ha kavargatod, mázgás lesz. Most egyszer sem kavartam meg. 

Közben meghámoztam a céklát és apró kb gyufaszál vagy kicsit nagyobb csíkokra vágtam. Elkészítettem a tököt. Szintén apró csíkokra vágtam. A lilahagymát apró kockákra. Egy nem tapadós aljú serpenyőben 1 ek. oliva olajat felmelegítettem. Rádobtam a hagymát, kicsit megkapta, karamellizálódott. A cékla következett. Párszor átkavartam, pici sóval meghintettem. Lefedtem és szintén 2-en párolódni hagytam. Néha megkavartam, kellet alá löttyinteni kevés vizet. A cékla kemény, időbe telik, amíg megpuhul. persze, azt szerettem volna, ha kissé roppanós marad. Ezért gyakran ránéztem. Amikor úgy ítéltem, nem sok híja van hozzátettem a sütőtök csíkokat. Ez épp az ellenkezője. gyorsan megpuhul. kb 2 perc még, párszor átkavartam, végül elzártam teljesen a hőt. Lefedve, még a főzőlap melegétől is puhulnak ilyenkor a zöldségek.

A fejes saláta külső leveleit ledobta. Kivágtam a torzsánál egy jó részt. Megkostoltam. Hát kesere, na mindegy. Még egy kicsit vágtam le belőle és megmagyaráztam magamnak, a keserű anyagokra szükségünk van a megfelelő epe kiválasztáshoz. Milyen jó, hogy a táplálékainkkal is tudunk erre figyelni?

kb 1 cm széles csíkokra vágtam, megszórtam pici sóval, fél ek. nádcukorral, 1 ek, almaecetet öntöttem rá és valamennyi tisztított csapvizet. Nem sokat.

Voálá, már kész is az ebéd. 

Vágtam még 2 szeletet a csiscerisajtból, tányérra pakoltam és jöhet a fotó.

Aztán az ebéd. Tényleg rengeteget meg tudnék enni ezekből a kajákből. Színesek, finomak, táplálóak, nem nehezítenek el, energiát adnak. 

Jó étvágyat!

Ha tetszik az oldal és értékesnek találod, oszd meg az ismerőseid között is. 

További receptekért és hasznos információkért íratkozz fel a hírlevekre!

Hamarosan indul a böjti szezon is. Arról is küldök infókat, ha feliratkozol, vagy kattints ide:

  https://egyensulyjoga-joga-oroshaza.webnode.hu/tavaszi-megujulas/



Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el