Bukuhajke
Krumplipüré kurkumás hajdinával és csőben sült kelbimbóval – Bukuhajke
4 főre kb 1,5 – 2 dl hajdina
fejenként 1 nagyobb krumpli
50 dkg kelbimbó
1 nagy lilalhagyma
4 gerezd fokhagyma
póréhagyma zöldebb része
só,
bors, feketekömény, fűszerkömény, koriander mag, római kömény – mozsárban frissen törve
oliva olaj
mustár, balzsamecet
citrom
kurkuma
A krumplit főzd meg szokás szerint kevés sós vízben.
A kelbimbót tisztísd meg, majd forrásban lévő lévő vízben blansírozd 3 percig. Hagyd még állni 5 percig a forró vízben, majd szűrd le. Vágd őket félbe és halmozd kisebb méretű tepsire vagy jénaiba. Közben 2-3 ek oliva olajba ízlés szerint sóból mustárból, balzsamecetből, a durvára tört fűszerekből készíts pácot. Öntsd rá keverd, tedd hozzá a fokhagymát is. Több is lehet, ha szereted.
Sütőben kb 180 fokon, légkeverésen, süsd aranybarnára, figyeld, kavard át párszor.
A hajdinát alaposan mosd át, majd csöpögtesd le. 2 ek olajon szárítsd meg, enyhén diós illatig. Tedd hozzá az apróra vágott lilahagymát, a nagyobb karikákra szelt pórét, a száraz fűszereket, sót, és 1 tk kurkumát.Kavard át, majd 2x mennyiségű vízzel, jó ha előmelegítetted, öntsd fel. Lassű tűzön kb 15 percig, fedő alatt főzd puhára a kását. Végül öntsd rá a citrom levét.
A krumpliról öntsd le a levet, ha szükséges. Nyomóval törd krémmé, párszor kavard át, ha kell tegyél vissza a vízből.
Tálald friss zöld levelekkel, süss mellé húst vagy tofut ízlésed szerint. Önmagában is tökéletes étek.
Jó étvágyat!
A hajdina élettani hatásáról itt olvasshatsz:
A kelbimbó élettani hatásáról itt olvashatsz: