Bukuhajke

2023.09.24

Krumplipüré kurkumás hajdinával és csőben sült kelbimbóval – Bukuhajke

4 főre kb 1,5 – 2 dl hajdina

fejenként 1 nagyobb krumpli

50 dkg kelbimbó

1 nagy lilalhagyma

4 gerezd fokhagyma

póréhagyma zöldebb része

só,

bors, feketekömény, fűszerkömény, koriander mag, római kömény – mozsárban frissen törve

oliva olaj

mustár, balzsamecet

citrom

kurkuma

A krumplit főzd meg szokás szerint kevés sós vízben.

A kelbimbót tisztísd meg, majd forrásban lévő lévő vízben blansírozd 3 percig. Hagyd még állni 5 percig a forró vízben, majd szűrd le. Vágd őket félbe és halmozd kisebb méretű tepsire vagy jénaiba. Közben 2-3 ek oliva olajba ízlés szerint sóból mustárból, balzsamecetből, a durvára tört fűszerekből készíts pácot. Öntsd rá keverd, tedd hozzá a fokhagymát is. Több is lehet, ha szereted.

Sütőben kb 180 fokon, légkeverésen, süsd aranybarnára, figyeld, kavard át párszor.

A hajdinát alaposan mosd át, majd csöpögtesd le. 2 ek olajon szárítsd meg, enyhén diós illatig. Tedd hozzá az apróra vágott lilahagymát, a nagyobb karikákra szelt pórét, a száraz fűszereket, sót, és 1 tk kurkumát.Kavard át, majd 2x mennyiségű vízzel, jó ha előmelegítetted, öntsd fel. Lassű tűzön kb 15 percig, fedő alatt főzd puhára a kását. Végül öntsd rá a citrom levét.

A krumpliról öntsd le a levet, ha szükséges. Nyomóval törd krémmé, párszor kavard át, ha kell tegyél vissza a vízből.

Tálald friss zöld levelekkel, süss mellé húst vagy tofut ízlésed szerint. Önmagában is tökéletes étek.

Jó étvágyat!

A hajdina élettani hatásáról itt olvasshatsz: 

A kelbimbó élettani hatásáról itt olvashatsz: 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el