Böjt, méregtelenítés, avagy tavaszi megújulás
"Amit a vese nem választ ki,
Azt kiválasztja a bélrendszer.
Amit a bélrendszer nem választ ki,
Azt kiválasztja a bőr.
Amit a bőr nem választ ki, az megöl minket."
Kínai mondás
Méregtelenítés?
A méregtelenítés szó kapcsán a hétköznapi emberek a károsnak vélt salakanyagok eltávolítását segítő kúrákra gondolnak, ezekre azonban téves a méregtelenítés szót használni. A nyugati orvoslás szerint a méregtelenítés fogalma a szervezetbe került életveszélyes vagy toxikus anyagok eltávolítását jelenti, amelyhez kórházi körülmények és orvosi felügyelet szükséges. Leggyakrabban a gyógyszerek, a kábítószerek, az alkohol és a háztartási vegyszerek okoznak mérgezéseket. Ezeket a vegyületeket semmilyen "méregtelenítő" kúrával nem lehet eltávolítani testünkből, súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhetnek, ezért mihamarabb orvoshoz kell fordulni.
Minden egyéb a táplálkozással, folyadékbevitellel történő salakanyagok kiválasztását a máj- és az emésztő rendszer, a vese, a bőr, és a légzés végzi.
Elvileg tehát nem keletkezhet semmiféle méreganyag a szervezetben.
Én nem is szeretem ezt a kifejezést használni. Jobban illik a folyamatra a salaktalanítás.
Gondoljunk csak egy hagyományos kályhára. Telepakoljuk fával, esetleg szénnel, papírral, meggyújtjuk. A tűz először parázslik, majd fellobban és nagy lánggal ég. Ha szabadjára engedjük, gyorsan és tényleg nagy lánggal lobog, gyorsan leég, hamu marad- ez a salak. Amit szinte nem győzünk kipakolni a kályhából, hogy újra és újra begyújthassunk.
Amikor a kályha ajtót csak résnyire hagyjuk nyitva, hogy lassabban égjen, akkor sokkal tovább tart ez az égés. Sőt ha nagyon lelassul, parázslani kezd és elégtelen lesz az égés. Ismét sok hamu keletkezik, az oxigén hiány miatt nem tökéletes az égés és így ismét sok salak marad a kályhában.
Az emberi szervezet is hasonlóan működik. Az ajurvéda- egy indiai életmódszertan- azt mondja, hogy az emésztés tűze ha megfelelő, akkor minimalis ama, azaz salakanyag keletkezik. Ha túl gyors, akkor sok lesz a salakanyag, mert folyton éhes az illető és folyton pakolja az ételt a "kályhába", azaz a gyomrába. Amennyiben elégtelen az emésztés tüze, akkor pedig amiatt képes felhalmozódni a szervezetben a salakanyag.
Hogy is kell ezt elképzelni?
Már megint a bélrendszerhez kanyarodok vissza. Ez a központja mindennek. Itt dőlnek el a legfontosabb dolgok.
A mindennapi rutinban azt látom, az emberek kora reggel éhgyomorra 1-2 vagy akár 2 dupla fekete kávéval indítanak. Én is csináltam ilyet sajnos, de előtte mindig megittam 1 nagy pohár tisztított vizet, hogy az emésztő rendszerem beinduljon és mint egy takarításnál, az éjszaka még bent maradt maradványokat kimossa onnan. Szerencsére sikerült ezt a szokásomat elengedni és ma már csak a pohár víz indítja a napomat. Végül is a kávé is megteszi ezt a takarítást, csak milyen áron...... A kávé mintha a felmosó vízet sosem borítanánk ki, hanem újra és újra abból mosnánk fel. Lehet, kissé erősnek hangzik, sajnos így van. Aztán megesznek rá reggelire 1-2 lángost, 1-2 hatalmas péksüteményt. Ezeknek szinte nulla a tápanyagsűrűség értékük. A bélrendszernek szüksége van a rostokra, amelyek egy része a bélben oldódik, más része viszont nem. Ezek biztosítják a "seprűt", hogy a bélbolyhok közül szépen ki tudjon ürülni a reggeli lángos vagy péksüti. Amennyiben nincs rost, a lángos,és egyéb rost szegény étel maradványai a bebújnak a bélbolyhok közé. Ott azok a bélbacik kezedenek el szaporodni, amelyek a szénhidrátok felszívódásáért felelősek. Pedig sok másnak is kellene. A normál bélflóra legalább 80-120 féle baktérium fajt tartalmaz és ennek a sok-sok többszörese az alfajok és családok. Milliárdos nagyságrendben beszélünk rólunk. Minél gazdagabb a bélbaktériumok diverzitása, annál jobban tud működni az emésztés, az immunrendszer, a bélrendszer. Amennyiben tápanyagban szegény az étrend, sok a kávé, sok a kóla és más szénsavas, cukros üdítők, esetleg befigyel esténként 2-3 üveg sör, pár pohár bor, akkor bizony nagyon elgondolkodtató egy alapos méregtelenítés. Ilyenkor a nem megfelelő táplálkozás hatására nemcsak a baktérium állomány változik meg, hanem a bélsejtek áteresztő képessége is. Tulajdonképpen egy sejtszintű gyulladás jön létre a bélnyárkahártyán. Mivel nem megfelelő az emésztési folyamat, ezért nagyobb molekulák akarnak a bélből a vérbe diffundálni, hogy aztán a megfelelő sejtekhez eljussanak. Mivel ekkora mlekulákat nem képes elszállítani a véráram a megfelelő helyre, ezért lepakolja ott, ahol tudja. Ez a leggyakrabban a kötőszövetekben történik meg. Mivel a kötőszövetek között olyan anyagok jelenek meg, amelyek eredetileg máshova valók, ezért lassan ott is létrejön a gyulladás. Ezeket a gyulladásokat, főleg eleinte nem úgy kell elképzelni, mint egy mandula gyulladást. Nagyon lassan fejlődnek ki, a szervezet igyekszik helyre hozni az eddigi dolgokat. Biztosan érezte már úgy, hogy fáj a válla, a csípője, az orvos nem talál semmit. Ezek a sejtszintű gyulladás jelei. Amikor kap egy almát, vagy egy jó kis kelképoszta főzeléket, gyorsan takarítani kezd. "kisöpri" a szemétkupacokat. Ehhez szüksége van pl. magnéziumra, zinkre, szelénre. A salaknyagok ezekhez az ásványi anyagokhoz kapcsolódva képesek elhagyni a szervezetet és kiürülni.
Az ajurvéda azt tanítja, hogy a betegségeknek 6 szintje van. A nyugati orvoslás már csak az 5. szinten levő panaszokat képes felismerni, a 6. szinten pedig már annyira krónikussá válnak, hogy szinte lehetetlen tőlük megszabadulni. Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy minden döntést áthárítsunk az orvosokra és az egészségügyre és nem vesszük figyelembe a felelősségvállalásunkat és a saját döntéseink fontosságát a folyamatban.
Tehát dönthetünk arról, hogy minden reggel kávéval indítjuk a napot vagy inkább egy pohár citromos vízzel, megtámogatva a májsejtjeink munkáját és a bélrendszer tisztulását.
Dönthetünk úgy, hogy reggelire egy tányér zabkását eszünk gyümölcsökkel, aszalványokkal, cukor nélkül, fűszerekkel, gyömbérrel, kardamommal, fahéjjal. Apropó fahéj: javaslom a Ceyloni faháj használatát, mivel az nem tartalmaz kumarint. A kumarin nagyon sok hatóanyagot tarlmazhat, legismertebba a vérhígitókban levő. Ezek az anyagok nagy dózisban májkáríosítóak lehetnek.
A tél, a karácsony egyébként is arról szól, hogy jókat eszünk, iszunk, gyakran mértéktelenül. Ez a töltött káposzta, a sült hurka, kolbász, a nagy súlt húsok fogyasztásának ideje. Őseink csak hetente egyszer ettek húst, általában vasárnapokon. A többi napon sok zöldséget, hüvelyest fogyasztottak. Maguk sütötték a kenyeret, mindenféle állományjavító és adalékanyag nélkül. Így eljutottunk a következő tényezőhöz, ami szintén leterheli a kiválasztó rendszerünket. A tartósítók, ízfokozók, állományjavítók, mesterséges színezékek. Mindig ledöbbenek, amikor a boltban az Eis teát kartonszámra viszik haza. Pedig egy tea elkészítése a legegyszerűbb. Főleg a filteres kivitel, ami azért tudjuk, hogy szintén műanyag mikroszemcsékkel láthat el bennünket. De ha van egy szűrő, egy kis fazék, és némi szálas gyógytea, akkor pár forintból igen ízletes teákat tudunk készíteni.
Szóval a tél folyamán alaposan beraktározunk mindeféle, általunk földi jónak vélt tápanyagból. Valószínűleg a mérleg is mutatja, hiszen ebben az időszakban a mozgásunk is kevesebb, mint tavasszal és nyáron.
Tél után jön a tavasz. Persze, ezzel semmi újdonságot nem mondtam. Nézzünk rá most egy más szemszögből. A tavasz az újra éledés időszaka. Az első jel, amikor a madarak elkezdenek aktívabban csicseregni. Ilyenkor már a föld alatt megindulnak a kis magocskák is. Lassan duzzadnak, hogy majd ha itt a jó idő, kidughassák a kis csíraleveleiket.
Az emberi szervezet is ilyenkor alkalmas a leginkább arra, hogy elengedje a tél folyamán felhalmozott felesleget és a sejtek megújulhassanak. A tavasz egyébként a máj időszaka. Minden ami zöld, ami friss, tele enzimekkel az támogatja a máj működését. A májsejtek hihetetlen mértékben képesek a megújulásra. Ami zöld, ami friss továbbá tele van rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amik a bélrendszert karbantartják, és feltöltik a sejteket.
Hamarosan itt a húsvéti nagyböjt ideje is. Nem véletlenül a húsvétot megelőző időszakot nevezték ki a böjt, a megtisztulás időszakának.
Nagyon fontos, hogy alaposan felkészüljünk, megtervezzük a tavaszi méregtelenítést.
Ne tétovázz, gyere böjtölj velem: