5 időgazdálkodási tipp, hogy minden nap friss ebédet adj a családnak

2022.10.28

Régóta tervezem, hogy írok erről a témáról. 

Mindenki a gyors és egyszerű ételeket keresi, hogy minél kevesebb időt kelljen a konyhában tölteni, ugyanakkor minőségi, tápláló ételek kerüljenek az asztalunkra.

Azért mindent nem lehet. Valamit valamiért.

Sok mindentől függ az egy étel elkészítése.

Nézzük is meg mire gondolok: 

- étkezések, szükséges alapanyagok megtervezése, 

- bevásárlás vagy beszerzés,

-tárolás,

-előkészítés,

-főzés,

-elpakolás, mosogatás,

-hány embernek készítjük az ételt,

-hány étkezést szeretnénk belőle fedezni.

Akkor most nézzük meg azt az 5 tippet, ami az én javaslatom, hogy a lehető legkevesebb időttöltsd a konyhában és mégis minőségii, friss ételed legyen minden nap.

1. hetente 1 napot jelölj ki, amikor megtervezed a jövő heti menütöket. Olyan napot válassz, hogy még legyen időd bevásárolni hozzá. Gondold át nagyon alaposan, melyik ételhez, mire van szükséged, azt hol tudod beszerezni. 

2. Hetente egyszer menj el bevásárolni vagy begyűjteni az hozzávalókat. Lehet csak a kiskertbe kell kimenjél felszedni a répát, de az is idő. Ha van saját kerted, hetente egyszer gyűjts be mindent, amire szükség lehet a főzéshez. Ugyanezt tedd a piacon. Lehetőség szerint inkább a helyi piacon vásárolj, helyi termelőktől. Ők beleteszik a szívüket-lelküket is a munkába, sokkal táplálóbb a termékük, mint a nagyüzemi termékeknek, amelyekt áruházláncokban veszel meg. Persze, tudom néha oda is elmegy az ember. Jó ha van otthon pl. babkonzerv, csicserikonzerv, amihez gyorsan nyúlhat. 

3. Amit csak tudsz zöldséget pucolj meg hétvégén és tedd dobozba vagy nejlonba a hűtőbe. Előpárolhatod, blansírozhatod a zöldségek nagy részét. Ami bírja, le is fagyaszthatod és amikor használod csak elő kell venned a félkész vagy kész alapanyagokat. Én pl. ha hüvelyest készítek, mindig legalább tripla adagot csinálok. Egy hüvelyes elkészítése időigényes. be kell áztatni legalább 8-12 órára, majd főzni kell kb 1 órát. Hüvelyese válogatja. A megfőtt, kihűlt hüvelyest dobozokba rakom és megy a fagyasztóba. Darab vöröshagymát sosem hagyj elől, tedd jól zárható edényben a hűtőbe. összegyűjti a levegőben levő kórokozókat és azt gondolom nem szívesen ennéd meg. 

4. A gabonákat is előkészheted fermentálásra, akár meg is főzheted. Lefedve, nem újra melegítgetve akár hétközben is jól jöhet. A menüjeimben pl. szerdánként van rakott étel. Jó felhasználása a hétfő-keddi maradéknak, illetve az előre elkészített gabonáknak. A fermentált gabonák hamarabb elkészülnek, mint ha akkor teszed fel főni. Ráadásul a fermentálás hatására a gabona külső rétegeiben megindul az enzim termelés, amely hatására sokkal könnyebb őket emészteni és a természetes bélbaktérium állományt jobban támogatják.

5. Végül az elkészítés. Amikor 1 főre főzünk, az nem sok idő. Gyorsan megvan 1 répa összevágása, főleg ha előre megvolt pucolva. ha 5 főre főzöl, az már több igényel, akárhonnan is nézzük. Amikor én még alkalmazotti állásban voltam este előkészítettem, pl hagymát, zöldséget pároltam, húst besóztam, stb. Reggel sajnos korán keltem, hogy fél-ra kész legyen. Ez álatlában 5 óra körül volt. Halkan, csendben lejöttem, hogy a lehető legkisebb zajt csapjam és befejeztem az ebédet. Délben csak asztalhoz ültünk és mentünk tovább. Azért előfordult, hogy mégis az ebédszünetre maradt a főzés is. Hála, a zöldségek gyorsan megpuhulnak, sőt nem is jó, ha túl sokáig pároljuk őket. Ilyenkor hús nemigen volt,vagy csirkemell esetleg, ami szintén 2perc az egyik oldal, 2 perc a másik oldal. Gyakran hétvégén félig elkészítettem az ételeket, így aznap reggel csak mondjuk egy rakottat betettem a sütőbe 40 percre és összesült. 

Akárhonnan is nézem, az 5 perces ételektől égnek álla hajam. Amíg megmosom a salátát, felforr a víz a kuszkusznak, vagy összedarabolok pár paradicsomot, uborkát, kifacsarom a citromot hozzá és még meg is fő a kuszkusz, hát már biztosan 15-20 percnél tartunk. Nincs 5 perces étel. 

A 30 percet már elfogadom 1-2 főre. Többre azt sem. 

Nekem kb 1 óra, ha semmi nincs előkészítve, a fagyóból akkor kapom ki a babot. Ez azt gondolom még egy kora reggeli ebédkészítésnél is elfogadható. 

Megnyugatató, hogy van friss ebéd, nem kell menzára menni, menüt rendelni. Ezeket az ételek telenyomják ízfokozókkal, sokszor használt olajjal készítik. Cukrot, fehérlisztet, mindenféle pótlokat használnak. Persze, nem azt jelenti, hogy néha nem fér bele. Időnként, amikor olyan a helyzet, igenis beleférhet. Addig, amíg nem jelzi a szervezeted, hogy most mi a csuádt adtál nekem. Lehet, jobban puffadsz, ég a gyomrod, vagy akár hasmenésed is lehet. A tested szép fokozatosan megtanít a helyes táplálkozásra, csak engedd meg magadnak, hogy hallgass rá.

Személyre szabott tanácsokért kér konzultációs időpontot!

Rábainé Dani Anikó természetgyógyász-fitoterapeuta, női-kismama jógaoktató

Iratkozz fel a hírlevelekre! Üzenetben írd meg, milyen téma érdekel: táplálkozás, életmód, jóga

 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el